Brüsszeli zöldség

Gyakornoki állás a GEF-nél 5 hónapig Brüsszelben. Biztos lesz egy csomó érdekes dolog.

Friss topikok

Linkblog

Tud gördülékeny lenni a magyar ügyintézés, ha akar

2010.12.13. 23:30 FEszter

Ki gondol manapság útlevélre, amikor mindig személyivel utazunk külföldre? Pedig a nyáron egyszer már megjártam ezzel. Hónapok óta tervezgettünk egy ukrajnai csillagtúrával egybekötött evezést. És az utolsó, de tényleg az utolsó hetek egyikében jutott eszembe, hogy ja, hát a világ összes országa azért nem tartozik az Európai Unió tagállamai közé. Van még azért olyan hely, ahol kérnek útlevelet.

Az isztambuli repülőjegyeket majdnem két hónapja lefoglaltuk. Úgy gondoltuk, érdemes lenne végre kipróbálni, milyen az, amikor melegebb éghajlatra menekül az ember a karácsonyi szünetben.

Nem hiszem el, hogy december elejéig nem esett le, hogy ugyanaz a szituáció. Akármilyen kedvesen mosolygok, ha nincs útlevél, visszafordítanak a határon. Kétségbeesetten és nem kevés előítélettel hívtam fel az itteni magyar nagykövetséget. Hogy azonnal teremtsenek nekem elő egy érvényes útlevelet.      

- Jónapot kívánok, Ön a brüsszeli Magyar Nagykövetséggel beszél, miben segíthetek?

- Helló, segítségre van szükségem. Három hét múlva Törökországba utazok, de nincs érvényes útlevelem.

- Aha, értem... Hát sajnos azt hiszem, nem tudok segíteni.

- Hogy érti ezt??

- Egy új kormányrendelet értelmében útlevél kizárólag ujjlenyomattal készülhet. Az ehhez szükséges szerkezet azonban várhatóan csak márciusra érkezik meg a nagykövetségre.

(Abban a világban, ahol a DHL a világmindenség bármely részére pár nap alatt szállít el csomagokat. Hoznak egy rendeletet, mit sem törődve azzal az aprócska ténnyel, hogy fizikai képtelenség betartani.)

- Viccel, ugye? Ezek szerint márciusig egy árva magyar lélek sem kaphat útlevelet Belgium területén?      

- Na, várjon egy percet, megkérdezem a kolléganőmet!

Ó várok, hogy a francba ne várnék.

- Halló, itt van még? Na úgy tűnik, van lehetőség ideiglenes útlevelet csináltatni. Ez egyszeri kilépésre és hazautazásra  jogosít. Be kellene jönnie jövő hét kedden (négy nap múlva) a nagykövetségre, nem probléma?

- Dehogy probléma, ott leszek, az Isten áldja.

Még egy másik néninek megadtam a legfontosabb adataimat. Anélkül nem élet az élet a közszférában.

A brüsszeli Magyar Nagykövetség a város déli részén található. Távol a városi forgalomtól, elvarázsolt utcácskákkal, kastélyokkal körülvéve. Kedves napfényszőke hajú néni állt a pult mögött - emlékezett rám a múlt hétről. Odaadott két űrlapot, hogy töltsem ki, aztán magamra hagyott a csendes váróteremben. Pár perc elteltével utána kiabáltam, hogy mikor adjam meg a brüsszeli címet, ahová az útlevelet küldhetik. Hova gondolok, hiszen mindjárt készen van, már nyomtatják. Múlt péntek óta tudják az adataimat, úgyhogy szerencsére volt idejük minden szükséges eszközt előkészíteni ahhoz, hogy a helyszínen legyártsák az ideiglenes útlevelet. Nem kellett bűvészkedni semmi mást. Egy telefonhívás, egy buszozás, három munkanap, és már kész is volt. (35 extra euro lepengetésével persze...) Mindig érhetnek pozitív meglepetések.    

A bejegyzés trackback címe:

https://brusszelizoldseg.blog.hu/api/trackback/id/tr962500720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Djoko · http://djoko.freeblog.hu 2010.12.16. 02:43:50

Törökország? De jó is valakinek! :)

Ilyen Belgiumban egyik főnökömmel volt: bement a helyi mobilszolgáltatóhoz, és lerakott az asztalra 9 telefonszámot, hogy ezeket szeretné megrendelni a cégtől. (Úgy akarta, hogy ő és a beosztottai a magyar számukat kapják meg a belga cégtől is.) De mondta az ottani nő, hogy ez így nem lehetséges. Mire a főnököm: "Márpedig másképp nem fogunk tudni megegyezni." Kisvártatva kiderült, hogy mégis lehetséges. :) Szóval egy kedves mosoly, egy kis határozottság, és bármit a világon el lehet intézni. :)

Djoko · http://djoko.freeblog.hu 2010.12.23. 13:45:18

Békés, boldog, további pozitív élményekben gazdag karácsonyt kívánok!